ПИБ придоби "Кремиковци", за да го продаде

Активите на фалиралия завод бяха купени с кредит от ПИБ през 2011

Металургичният комбинат Кремиковци. 8 октомври 2008. Снимка Bulgaria ON AIR Металургичният комбинат Кремиковци. 8 октомври 2008. Снимка Bulgaria ON AIR

„Първа инвестиционна банка” АД придоби активите на бившия комбинат Кремиковци, които бяха собственост на "Елтрейд Къмпани", съобщиха от институцията. "По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха", пише в съобщението.

През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци, уточняват от банката. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията  на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

Дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена, обяснява ПИБ.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

През 2011 г. на търг, организиран от синдика на фалиралото предприятие, фирмата "Елтрейд къмпани" ЕООД купи  предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат, заедно с активите, свързани с производствената дейност на дружеството на територията им, при цена 316 млн. лв. Компанията, учредена месец преди търга, бе собственост тогава на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, но скоро след сделката бе прехвърлена на "Бессиан Мениджмънт", Брит. Вирджински острови. Компанията е заложена пред ПИБ за два кредита на стойност 126.5 млн. евро. Феросплавния завод, който също се придобива от ПИБ, е нейна собственост.

 

Последни новини
Още от Новини