Прогнозите за растежа на Сингапур вероятно няма се оправдаят

Негативните настроения на финансовите пазари предполагат ревизиране на данните за БВП

Снимка: Darren Soh/Bloomberg Снимка: Darren Soh/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Сингапур нарасна с 2% през последното тримесечие на 2015, сочат първоначалните данни. Понижението на цените на акциите в световен мащаб през предходното тримесечие на миналата година предполага, че прогнозите могат да се окажат твърде оптимистични, пише Bloomberg.

Според данните измерителят MSCI World Index, който следи представянето на акциите в развитите страни, записва понижение от 3,3% през третото тримесечие на 2015 спрямо същия период на миналата година.

Годишното изменението на индикатора е с коефициент на корелация 0,71 спрямо представянето на сингапурската икономика. Корелацията между тези два икономически показатели е ясно забележима през третото тримесечие, когато БВП на Сингапур се сви до 1,8%, след като MSCI World Index записа най-слабото си представяне от второто тримесечие на 2012.

„Тъй като Сингапур е една от най-отворените икономики в света, нейното икономическо развитие зависи пряко от представянето на глобалната икономика“, коментира Дейвид Ман, главен икономист на Standard Chartered Plc в Азия. Той прогнозира 1,8% ръст на БВП през 2015.

Очакванията за БВП на Сингапур се базират основно върху данни от първите два месеца на последното тримесечие на 2015, заяви представител на Министерство на търговията в Сингапур. Данните ще бъдат ревизирани, когато бъде налична по-всеобхватна информация.

 

 

Последни новини
Още от Новини