Датската централна банка вдигна депозитната лихва на -0,65%

Паричната политика в страната върви към нормализиране

Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Дания вдигна основния лихвен процент по депозитите (лихвата по депозитите на търговските банки в централната банка б.р.) от минус 0,75% до минус 0,65%, съобщава Bloomberg. Повишението е първото от 20 месеца насам. Датската централна банка се опитва да нормализира паричната си политика след екстремните мерки, които предприе след спекулативната атака, заплашваща фиксирания валутен курс на кроната спрямо еврото. 

Основният лихвен процент по заемите остава непроменен, а увеличението на депозитната лихва влиза в сила от 8 януари. 

Говорител на централната банка казва, че повишението е „естествено“ след като институцията е продавала чужда валута през декември.

По този начин спредът с депозитната лихва на ЕЦБ се свива до минус 0,35% от минус 0,45%. 

Екстремните и неконвенционални мерки на Датската централна банка все пак дадоха резултат, като кроната не се поддаде на спекулациите и фиксираният валутен курс на датската валута спрямо еврото остана. Търсенет на крони допълнително се понижи след като на 3 декември ЕЦБ разочарова пазарите с по-малки стимули от очакваните. 

Фиксираният валутен курс на кроната спрямо еврото е на ниво от 7.46038 за евро с валутен коридор от 2,25%, в чиито граници може да варира валутният курс. 

 

 

Последни новини
Още от Новини