Чирпанлиев: Близо 19 хил. мигранти са влезли в България през 2015

Развитието на проблема с бежанците в България, коментира бившият председател на Агенцията за бежанците в България Николай Чирпанлиев, в предаването "Бизнес старт", 7.01.2016.

Николай Чирпанлиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Чирпанлиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 3/4 от всички влизащи в България мигранти лъжат, че са или от Сирия, или от Ирак, или от Афганистан, защото е прието, че в тези държави наистина има военни конфликти. Това каза бившият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в България Николай Чирпанлиев за Bloomberg TV Bulgaria.

"Основната функция на всички институции е да разграничат икономическите емигранти от бежанците, а те са над 50%". 

"6 млн. са бежанците, които са в движение в следствие на различни конфликти в света".

След средата на 2015 бежанският поток се стреми да заобиколи България. Това е безспорна тенденция, каза Чирпанлиев. "Те предпочитат да минат нелегално през България и някъде в Централна Европа да се заявят, като пристигнали незнайно от къде".

"Миналата година в ДАБ, до ноември месец, има 18696 бежанеца. През 2014 са били 11 081, а през 2013 - 7500. От тези над 18 хил. мигранти тази година агенцията е дала 5 414 бежански статута. През 2014, когато потокът е бил с една трета по-малък, са дадени над 7 хил. статута. Въпросът е, къде са бежанците, които са влезли вече в България?"

"Европейският съюз в момента е в шок", каза още експертът. "В момента тонът на критиките към Орбан и строежите на гранични стени, е смекчен и много експерти са склонни да признаят, че той в подобни действия има известно право". 

Към днешна дата България няма гласувана програма за интеграция, а тя трябваше да визира дейностите по адаптиране на бежанците през 2014, 2015 и 2016 година, алармира Чирпанлиев. 

Чуйте целия коментар на Николай Чирпанлиев за развитието на проблема с бежанците в България:

 

Последни новини
Още от Новини