Австралия обяви A$2,9 млрд. търговски дефицит

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg

Мината Джънкшън на Broken Hill Proprietary Co., в Броукън Хил, Австралия, 8 декември 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg Мината Джънкшън на Broken Hill Proprietary Co., в Броукън Хил, Австралия, 8 декември 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg на търговския дефицит от A$2.91 млрд.

 

Балансът на Angi Trading e съвсем малко по-добър от очакваното 2,9 млрд. Долара, очакванията бяха за 2.99 млрд. долара за ноември, така че виждаме леко подобрение. Имаме още добри новини – цифрите за октомври бяха преразгледани в правилната посока и сега спаднали до 3.25 млрд, така че виждаме подобрение в търговския баланс за месец ноември, износът се увеличава  с 1%.

Ако погледнем към австралийския долар обаче, там има много малка  промяна и много външни фактори, които оказват натиск, не само ниските цени на суровините, но и девалвацията на юана.

Така че австралийският долар не реагира много на подобрението в търговския баланс – дефицит от 2,9 млрд. за месец ноември.

 

Китай и минните компании

Австралийският долар не е единственият, който усеща натиска. BHP Billiton и Rio Tinto загубиха между 4 и 5% по време на вчерашната търговията в Лондон. При BHP Billiton има и още един фактор и той е спадащата цената на петрола. Това се отрази в цената на акциите ѝ на австралийския пазар, които спаднаха с 2,5%.  Rio също отчетоха загуби, но само от 1,5%.

Това идва и след доклад на Bank of America, според който помежду си, двете компании ще продадат акции за 21 млрд. долара, не само за да намалят зависимостта си от дългове, но и за да купят проблемни активи.

Bank of America намекват, че те ще продадат дялове, за да наберат капитал. Това е нещо, което няколко други миннодобивни компании като Glencore и Freeport вече направиха. Сега Bank of America казват, че BHP Billiton и Rio Tinto могат да ги последват.

Така че виждаме още един фактор, който оказва натиск върху акциите на тези компании.

 

Последни новини
Още от Новини