Каква ще бъде реакцията на севернокорейския тест

Коментар от Хонконг на Ивон Ман, Bloomberg на 6 януари 2016

Валутни дилъри в залата на KEB Hana Bank в Сеул на 6 януари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Валутни дилъри в залата на KEB Hana Bank в Сеул на 6 януари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Твърдението на Северна Корея, че успешно е детонирала водородна бомба за пръв път не се подкрепя от първоначалните данни, анализирани от оръжейните инспектори, съобщи Bloomberg.

За инвеститорите, които оценяват как първият ядрен тест в Северна Корея за почти три години ще засегне пазарите историята показва, че няма причина да разпродават, съобщава още агенцията.

След трите предишни детонации, през 2006, 2009 и 2013 загубите на кирейските пазари и по света или бяха краткосрочни или изобщо нямаше такива.


Коментар от Хонконг на Ивон Ман, Bloomberg на 6 януари 2016.

Току-що получихме потвърждение, че правителството на Северна Корея твърди, че е проведен ядрен опит и че за първи път водородна бомба е била успешно тествана. Изявлението е на севернокорейската телевизия.

Регистрирано е земетресение на около 19 км от мястото, където са извършвани ядрените опити.

Очакваме официални лица от Южна Корея и Япония да говорят за това, но Северна Корея съобщава, че няма да се предадат, нито ще спрат развитието на ядрената си програма. Те настояват, че тестването на бомбата е за самозащита срещу така наречените врагове и особено срещу Америка.

Това се е случвало и преди – провеждали са ядрени опити, изстрелвали са ракети, за да засилят напрежението и да евентуално да търсят икономически и политически отстъпки от Южна Корея и САЩ. Това е четвъртият ядрен опит. Последният беше през 2013 година, но определено този е неочакван.

Северна Корея съобщава, че са способни да обезопасят водородна бомба и опитът, който са провели тази сутрин, е извършен напълно безопасно.  

Последни новини
Още от Новини