Северна Корея анонсира успешен тест на водородна бомба

Северна Корея съобщи, че е провела успешно първия си тест на водородна бомба, предаде Bloomberg.

image not found image not found

Тестът с водородната бомба бе извършен в 10 ч. местно време, анонсираха от Корейската информационна агенция (KCNA). По-рано в резултат на ядрените опити от сеизмологичната служба в САЩ съобщиха за усетено земетресение с магнитут 5,1 по Рихтер.

Проведеният тест е вторият пореден опит на Ким Чен Ун от встъпването си в длъжност преди четири години. Потвърждението за успешното тестване на устройството върна ядрената програма на дневен ред на геополитическата сцена, с което Ким вероятно се опитва да използва напрежението, търсейки постигането на икономически и политически отношения с Южна Корея и САЩ. В свое обръщение в началото на годината той обеща да работи „активно“ за подобряване на отношенията с правителството на Южна Корея.

Китайският вон отстъпи с 0,8%, разменяйки се срещу 1,197,85 за долар. Основният борсов индекс Кospi се понижи с 0,6% въпреки доброто представяне на някои компании, сред който Speco Co, опериращи в сектора на сигурността.

Все още използването на ядреното устройство среща скептицизъм. Водородната бомба може да бъде стотици или дори хиляди пъти по-мощна от атомната бомба. „От данни, които имаме досега, ударението пада върху степента на мощност на атомното устройство повече отколкото върху тази на водородната бомба, чиято мощност достига не по-малко от 50 000 тона, коментира Лин Бин, старши сътрудник в областта на атомната политика на Carnegie Endowment for International Peace.

 

 

Последни новини
Още от Новини