Преговорите за Brexit навлизат в решителен етап

Дейвид Камерън ще се срещне с Ангела Меркел

Дейвид Камерън и Ангела Меркел. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Дейвид Камерън и Ангела Меркел. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Парадоксът на преговорите по условията за оставане на Великобритания в ЕС, на което настоява Дейвид Камерън, е в това, че премиерът, който доведе страната най-близо до напускане на ЕС, също така установява рекорд по европейска дипломация.
Камерън ще бъде в Бавария в сряда за среща с германския канцлер Ангела Меркел и висши членове на ХСС, нейните политически съюзници, преди да се отправи за Унгария в четвъртък. Това е негова четвърта среща с Меркел извън Европейския съвет след като победи на изборите през май. През ноември той направи първото посещение на британски премиер от 30 години в Австрия - една от повече от две дузини срещи с лидери на страни от ЕС, отбелязва Bloomberg.
Премиерът се нуждае от европейски съюзници, тъй като политическото му оцеляване зависи от това дали ще убеди останалите 27 лидери да се съгласят на промени в условията за членство на Великобритания, които могат да се продадат на британската публика като отстъпки. Най-трудното е неговото обещание да ограничи способността на граждани на ЕС, които не са британци да получават социални плащания, предназначени за работещи бедни, което според останалите страни е нарушение на принципа на свободно движение на хора.
Германското правителство продължава да смята референдума за членство на Великобритания в ЕС като стратегическа грешка, но иска да се придвижи в посоката на Камерън, за да му помогне да остане в 28-членния блок, според правителствен представител, който е наясно със стратегията на канцлера. Някои от неговите искания просто не могат да бъдат изпълнени, казва представителят, който пожела да не бъде назован, тъй като преговорите са частни.
"Искаме да бъдем полезни доколкото е възможно, за да запазим Великобритания като активен и ангажиран партньор в Европейския съюз", коментира главният говорител на Меркел Стефен Зайберт пред репортерите в Берлин в понеделник. Премиерът напусна срещата на ЕС в Брюксел миналия месец в уверено настроение, подсказвайки, че се надява да поддържа обещания референдум тази година. "Имаше силна подкрепа за оставането на Великобритания", каза той на депутатите в Лондон във вторник. "Най-трудните въпроси бяха около свободното движение и социалните програми. Но имаше много добра воля."
Проучванията на общественото мнение не са категорични. Две телефонни анкети миналия месец показаха предимство от 21 и 17 процентни пункта за оставане в ЕС, докато останалите две онлайн проучвания показаха, че лагерът на привържениците на оставането е рамо до рамо с водещите кампания за излизане от ЕС. Камерън заяви, че референдумът ще се проведе най-късно до края на 2017.
Полша, най-големият източник на мигранти, се противопостави на предложената от Камерън четиригодишна забра за социалните плащания към европейски мигранти. Но външният министър на страната Витолд Вашчиковски заяви в интервю, публикувано на 3 януари, че може да има място за компромис, ако Великобритания подкрепи идеята за по-голямо представителство на НАТО (повече бази - б.р.) в страната.
По подобен начин в Германия, предложението на ХСС, партньор на ХДС на Меркел, за 12-месечен период преди европейските граждани, които не са британци, да могат да поискат помощи, може да бъде компромисно, според германския представител, цитиран от Bloomberg.
Камерън и Меркел ще се срещнат в сряда вечерта в баварския курорт Вилдбад Кройт с цел да постигнат напредък по сделка, която ще се обсъжда на следващата среща на ЕС, каза представителят.
Но Камерън ще трябва да обясни на германците своето заявление от вторник, че министрите от неговото правителство ще бъдат свободни да водят кампания в полза на Brexit. Това е озадачило и подразнило германското правителство, според неназования представител.
Това решение, което Камерън избягваше от месеци, може да представлява увереност, че може да спечели референдума дори ако висши представители на консерваторите заемат противоположната позиция. То има предимството да избягва оставки в кабинета и парира обвиненията на привържениците на Brexit, че не е допуснал честна игра.

Последни новини
Още от Новини