Георгиев: Предстои преформатиране на Евросъюза

Интеграцията на бежанците в Европа, геополитическите предизвикателства и цената на петрола, коментира журналистът Петко Георгиев в "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, 6.01.2016.

Петко Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случилото се в Германия е сблъсък на цивилизации, каза Петко Георгиев, журналист и анализатор, в студиото на „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод сексуалните посегателства в Кьолн и Франкфурт на връх Нова година. Интеграцията е възможна, при приемането на общите правила. Тези, които не ги спазват, вместо да се интегрират в обществото, ще бъдат затваряни или екстрадирани.

По думите на Георгиев, е невъзможно да бъде оставена една част от обществото да живее извън законите на това общество, независимо какви „мантри“ за интеграция и по какви политически причини се повтарят.

„Много анализатори предричат разпадане на ЕС, но сега се върви към преформатиране на съюза“.

„ЕС, като проект, беше изграждан от горе надолу“, каза Георгиев. „Сега вървят естествени процеси на преосмисляне на ролята на националните държави. За това и Европейската комисия заседава по-често, защото там се взимат реалните политически решения“.

Георгиев бе категоричен, че преформатирането на ЕС ще бъде от полза за България, защото гласът ни ще се чува повече, но каза още, че "българите са чисти консуматори на европейската солидарност" и предупреди, че реформирането на ЕС ще означава съкращаване на структурни фондове и социалните помощи. 

„На всички е ясно, че ЕС не може да продължи да съществува, както до сега. Федерализмът не е решение на всички проблеми, но това не означава, че ЕС ще се разпадне. Шенген трябва да бъде преосмислен. Еврото също е под въпрос“.

Чуйте целият коментар на Петко Георгиев за интеграцията на бежанците в Европа, геополитическите предизвикателства, цената на петрола, преосмислянето и преструктурирането на ЕС. 

 

Последни новини
Още от Новини