Обама призова американците да затегнат контрола върху огнестрелните оръжия

Президентът цитира Мартин Лутър Кинг за "спешността на настоящото положение" - всяка година 30 000 американци губят живота си заради огнестрелни оръжия

Барак Обама, президент на САЩ: „Всяка година повече от 30 000 американци губят живота си заради употреба на огнестрелно оръжие. 30 000. Самоубийства, домашно насилие, стрелби на банди, инциденти. Стотици хиляди американци са загубили братята и сестрите си или са погребали собствените си деца. Много хора трябваше да се научат да живеят с недъзи или да се научат да живеят без любовта на живота си.

Част от тези хора са тук днес и могат да ви разкажат историите си. В тази стая има много истории и много болка. Има много издръжливост, много сила, но и много болка. И това е само малка част.

Съединените американски щати не са единствената страна в света с агресивни или опасни хора. Насилието не ни е по-присъщо отколкото на други хора. Но сме единствената развита страна в света, с подобно масово насилие да изригва толкова често. Това не се случва в други развити страни. Дори в малка степен. Както съм казвал и преди, по някакъв начин сме станали безчувствени към това. Започваме да мислим, че е нещо нормално. И вместо да мислим как да решим проблема, той се превърна в един от най-поляризираните ни партийни спорове.

Въпреки че в Америка има общо съгласие за това какво трябва да се направи. Това е една от причините да свикам среща във Вирджиния за насилието с огнестрелни оръжия, защото целта ми е да събера добри хора от двете страни на проблема за открита дискусия.

Сега не става въпрос за гласове, не искам да печеля точки. Мисля, че можем да не сме съгласни, без да виним мотивите на други хора или да сме враждебни. Няма нужда да се надприказваме, но наистина трябва да разберем, че е спешно. Ако цитирам доктор Кинг: „Трябва да почувстваме свирепата спешност на настоящото положение.“ Защото умират хора и постоянните оправдания за бездействие вече не вършат работа. Затова сме тук днес. Не за да обсъждаме последната масова стрелба, а да направим нещо, за да предотвратим следващата.“ 

 

Последни новини
Още от Новини