Над половин милион британци искат забрана за Тръмп да влиза в страната им

Причината са коментарите му, че иска забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Доналд Тръмп иска „тотална и пълна забрана за влизането на мюсюлмани в САЩ“. Половин милион британци искат тотална и пълна забрана за влизането на Доналд Тръмп в САЩ, съобщава Bloomberg. Милиардерът Тръмп е кандидат за президентската номинация на консерваторите за изборите в САЩ  през 2016 г., като е един от най-силно привличащите вниманието. 

Месец след като Тръмп предяви това искане, онлайн петиция, която призовава министерството на вътрешните работи на Великобритания да му забрани да влиза в страната за „реч, насаждаща омраза“, събра над 570 хил. подписа, като по този начин се превърна в най-популярната кампания на парламентарния сайт в историята. На 5 януари петицията беше разгледана от Комисията по петициите на парламента, която постанови, че на 18 ануари ще се проведе дебат по темата. Всяка петиция, която събере над 100 хил. подписа може да бъде допусната за дебат в парламента, ако Комисята реши. 

Дебатът няма да се води в централната сграда на британския парламент и въпросът няма да се гласува, което означава, че дискусията няма да доведе до исканата забрана. Друга петиция, която е в подкрепа на Тръмп и иска той да не получава забрана за влизане във Великобритания ще бъде обсъждана по същото време. Тя обаче набра едва 40 хил. подписа. 

Когато бяха направени, коментарите на Тръмп бяха осъдени от повечето британски политици. Говорителката на премиера Дейвид Камерън каза, че думите на Тръмп насаждат „разделение, не помагат и просто са погрешни“. 

Тръмп се присмя на Великобритания, като каза, че в Лондон има места, които са „толкова радикализирани, че полицаите се страхуват за собствения си живот“. 

 

 

Последни новини
Още от Новини