ЕЦБ няма „план Б“ за стимули на икономиката

Институцията направи това, което трябваше, но паричната политика не може да реши всички проблеми, заяви Петер Прает от ЕЦБ

ЕЦБ. снимка: Jasper Juinen/Bloomberg ЕЦБ. снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

"Няма „план Б“, има само един план". Това заяви Петер Прает, член на Борда на директорите на Европейската централна банка, в интервю за белгийското седмично списание Knack. Той каза, че не вижда алтернатива на текущата програма за стимули на ЕЦБ, въпреки че тя все още не е успяла да ускори ниската инфлация в еврозоната.

Потребителските цени в еврозоната са нараснали с 0,2% през декември спрямо същия месец година по-рано, сочат статистическите данни на Евростат. Това е далеч под инфлационната цел на институцията от малко под 2%.

„Ако печаташ достатъчно пари, винаги ще стимулираш инфлацията. Винаги", каза Прает. „Но ако цените на петрола и суровините се сринат, ще е по-трудно да се позволи на инфлацията да се ускорява“.

ЕЦБ активизира усилията си за укрепване на слабата икономика в региона по време на заседанието си миналия месец, но пазарите бяха разочаровани от обявените мерки. Те включваха разширяване на програмата за изкупуване на активи и орязване на и без това негативните лихви по депозитите, за да се насърчи кредитирането.

По думите на Прает, като се има предвид сегашната икономическа ситуация, мисля, че настоящата политика ще продължи поне до края на 2017 г., а може и по-дълго, ако е необходимо".

„Ако ЕЦБ не бе взела мерките, които предприе, аз съм убеден, че сега щяхме да сме в депресия", каза той. „Еврозоната можеше да се разпадне и това би било катастрофа. Така че, ЕЦБ направи това, което трябваше, но паричната политика не може да реши всички проблеми."

Последни новини
Още от Новини