Джънк облигациите на път да излязат на печалба

Доходност от близо 9% ще примами купувачите обратно на пазара, прогнозират анализатори.

Wall Street. снимка: Michael Nagle/Bloomberg Wall Street. снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Забравете растящите просрочени плащания на енергийната индустрия, която изпитва затруднения и незавидното състояние на взаимните фондове. Джън облигациите са напът да излязат на печалба, след като вече 6 години са на загуба. Това твърдят кредитните анализатори в някои от най-големите банки на Wall Street.

След паниката от края на 2015, която избута средните доходности до около 9%, пазарът може да поеме един скок на корпоративни фалити, като все пак се връща между 4 и 6%, заявяват стратези от банка Morgan Stanley в коментар за Barclays Plc. Тази привлекателна доходност в крайна сметка ще привлече обратно инвеститорите на пазара, след като те вложиха $5,1 млрд. през последните две седмици на декември.

„Рисковете около кредитния цикъл са се повишили, но е важно да се съсредоточим върху цената, която вече плащаме“, каза Адам Ричмънд, който отговаря за американската корпоративна кредитна стратегия на Morgan Stanley в Ню Йорк. „Дори ако цикълът се е обърнал и фалитите са много през следващите няколко години, високата печалба все пак може да доведе до положителна доходност през 2016."

Този оптимизъм се подкрепа от централната банка на САЩ, която отмени разпродажба, която предизвика масов отлив на парични средства на инвеститорите и подкани мултифонд инвеститор да шокира инвеститорите чрез замразяване на обратни изкупувания. Standard&Poor's прогнозира, че курсът на щатските джънк облигации ще се изкачи до 3,3% до септември, което е доста под пика от 12,4%, постигнат по време на финансовата криза.

„Налични възможности“

"Считаме, че инвеститорите, които обичат риска, ще се върнат, за да се възползват от наличните възможности", каза Ерик Грос, анализатор за Barclays. Той прогнозира печалби в размер на около 5%: „Наистина получавате щедро заплащане при висока доходност за фундаментален риск“.

По преценка на Ричмънд спекулативният клас дълг ще има печалба от 5,1% през тази година. Прогнозите на анализатори от JPMorgan Chase & Co са за около 6%. А дотолкова, доколкото взимат под внимание фалитите в своите прогнози. Анализаторите от Citigroup Inc предричат печалби от 5,1%.

Разбира се, голяма част от Wall Street предвиждаше положителни резултати за миналата година, след като изглеждаше, че петролният спад отслабва и добивите са напът да бъдат възстановени, след като опряха дъното миналия юни.

Стоките се сринаха

На този фон, цените на суровините продължиха да падат. А след това се сринаха още. Това удари високодоходните енергийни компании и донесе загуби от колкото 23,5% на притежателите на техни активи и повлече надолу останалата част от пазара на високорисковите облигации, който намаляха до 4,6%, според индекса на Bank of America Merrill Lynch.

"$35 петрол е фактор, който бе трудно да се предвиди,“ каза Ричмънд, чиято прогноза от 6,5% печалба през 2015 не се сбъдна.

Анализаторите на Barclays очакваха рисковите облигации да донесат доходност от около 5 на сто през 2015.

„Всички тези събития създадоха волатилност на кредитните пазари и натиск върху спредовете", заяви Марко Балдини, ръководител на базираният в Лондон европейски корпоративен и суверенен наднационален синдикат в Barclays.

Последни новини
Още от Пазари