BHP и Rio Tinto могат да наберат до 21 млрд. долара чрез продажба на акции

Средствата ще заздравят счетоводните им баланси и могат да бъдат инвестирани в активи на конкуренти

Rio Tinto - лого. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Rio Tinto - лого. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Двете най-големи миннодобивни компании в света BHP Billiton и Rio Tinto Group могат да продадат акции на стойност до 21 млрд. долара, като набраните средства да инвестират в активи от поставени под натиск заради ниските цени на суровините конкурентни компании, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анализ на Bank of America. 

„BHP и Rio може да обмислят набирането на собствен капитал (продажба на акции б.р.), за да са готови да придобият неизползвани активи от първи ред. Считаме, че няма друг момент като настоящия. Заздравяването на счетоводните баланси ще даде на тези компании гъвкавост, ако/когато такива активи се появят на пазара“, пише екип от анализатори в Bank of America, водени от Джейсън Феърклау, в бележка за клиентите си. 

BHP може да набере до 15,4 млрд. долара, а Rio – 5,7 млрд. долара, за да се намали зависимостта им от дълг, казва анализът. По време на търговията в Лондон на 6 януари акциите на BHP поевтиняха със 7%, а тези на Rio Tinto с 6,2% до 6-годишно дъно, като притесненията за забавянето на растежа в Китай доведоха до загуби на световните фондови борси. Китай е най-големият потребител на суровините, произвеждани от двете компании. Индексът на миннодобивните компании на Bloomberg - Bloomberg World Mining Index – който включва 80 компании, загуби 1,7% и стигна 7-годишно дъно. 

Компаниите в миннодобивния сектор изпитват трудности заради забавянето в търсенето на суровини и респективно поевтиняването им. Това принуди повечето от тях да понижат дивидентите и да продадат активи. По-малки конкуренти на BHP и Rio Tinto като Glencore  и Freeport вече продадоха акции, за да стабилизират финансите си. 

 

 

Последни новини
Още от Новини