Бензинът в Саудитска Арабия остава вторият най-евтин

Дори след понижаването на субсидиите и ръста в цената на дребно само във Венецуела купуват по-евтин бензин

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Бензинът в Саудитска Арабия остава вторият най-евтин света, след този във Венецуела, дори след като най-големият износител на петрол в света понижи държавните субсидии, поддържащи цената на бензина ниска, съобщава Bloomberg. 

Саудитска Арабия, която е най-големият производител в ОПЕК, понижи субсидиите за горивата след като през 2015 г. петролът поевтиня с 35%, което се отрази негативно на приходите в бюджета на страната. Кралството увеличи цените бензина на дребно с около 50%, когато обяви бюджета си за 2016 г. миналата седмица. 

Цената за литър 95-октанов бензин се увеличи до 90 риала, или около 20 американски цента, спрямо 60 риала преди понижението на субсидиите. Литър бензин във Венецуела струва 3,44 американски цента, като това е най-ниската стойност в световен мащаб. В Кувейт – страната с третия най-евтин бензин също плащат по около 20 американски цента за барел. 

Ето къде се продава най-евтиният бензин в света:

Инструментът на Bloomberg за сравнение на цените на бензина в различни държави по света - Bloomberg gasoline prices - подрежда 61 държави според цената на бензина в тях, процентът от една дневна заплата, необходим за купуването на един галон гориво и процентът от годишния доход, харчен от потребителите за бензин. 

В същото време петролът сорт Брент падна на 11-годишно дъно като напрежението между Иран и Саудитска Арабия, които са два от най-големите производители в света не успява да доведе до ръст в цената му. 

 

 

Последни новини
Още от Новини