Виткова: Здравеопазването има нужда от повече правила

Проблемите в здравеопазването са организационни, а не финансови. Д-р Мими Виткова в предаването "Светът е бизнес" 5.01.2016.

Мими Виткова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мими Виткова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предлаганата от министър Москов реформа в здравеопазването ще доведе до още по-голямо бюрократизиране на здравната система, още по-голяма финансова тежест ще бъде прехвърлена върху пациента и все по-малка ще става удовлетвореността от системата. Това потвърди д-р Мими Виткова в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея дефицитете ще продължат, като вероятно ще се ограничат публичните разходи за здравеопазване и непременно ще нарастат личните разходи на пациента. 

"Пациентът в България и без друго плаща 48,6% от общите разходи за своето лечение. Това са данни на Световната банка. Този процент трябва да е под 20, а сега, вместо да бъде намален, той ще се увеличи още".

По думите на Виткова самите лекари ще бъдат поставени в изключително тежки условия. 

"Проблемите на българското здравеопазване са организационни, а не финансови", каза Виткова. Тя каза, че в момента очаква решението на Конституционния съд, заради нарушаваните системно права на пациентите, които са здравноосигурени, а не получават достъп до безплатно ползване на медицински услуги, както е записано в Конституцията ни. 

Проблемът е, че конфликтната ситуация в новата здравна система ще бъде изнесен между лекар и пациент, което не трябва да се допуска, категорична бе д-р Виткова.

През 1995 година разходите за здравеопазване са били 5,2% от БВП, а през 2012 година те са достигнали до 8% от БВП, посочи експертът, като поясни, че трябва да се има предвид, че междувременно и размерът на БВП се е увеличил. Тя допълни, че "тепмовете на нарастване на разходите за здравеопазване изпреварват нарастването на БВП. През 1995 година 26% са били разходи на пациента, а сега те са 48%."

"Държавата, навсякъде, регулира здравните грижи и трябва да гарантира равен достъп".

Виткова каза също, че "не са митове и легенди заплати от 70 хил. лева" на специалисти в България. По думите й, важното е критериите за оценка на труда на лекарите специалисти, да бъдат правилни. Като един от най-важните критерии Виткова посочи "тежестта на патологията", която специалистът лекува, а не приходите, които носи пациентът му в болницата.

Здравеопазването има нужда от повече правила, които няма как да се наложат без държавата, категорична бе Виткова.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини