Китайските власти се намесиха на пазара на акции

PBOC с най-голямата обратно репо сделка от септември

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайските власти се намесиха на пазара на акции, за да го подкрепят след срива на 4 януари, когато редица индекси в Китай загубиха по 7-8%. Освен това въведената преди 6 месеца забрана за продажба на акции от страна на крупни акционери, която трябваше да бъде вдигната на 8 януари, може да остане по-дълго.

Правителствени фондове са инвестирали в акции на местни компании на 5 януари, като сред тях са били представители на банковия и стоманения сектор. Така китайските власти се опитват да се справят със срива, изтрил 590 млрд. долара от китайските пазари само за ден на 4 януари.

„Цялата ситуация обаче ни показва колко нервни са настроенията по отношение на пазара в Китай. Властите отново трябва да се намесват 6 месеца след предишния срив и дори след като в края на миналата година пазарите показаха признаци на възстановяване.  Още един извод, който можем да направим може би е липсата на връзка между реалната икономика, която според някои се възстановява, и финансовата система, където безспорно ситуацията е деликатна. Юанът продължава да поевтинява, капитали изтичат с рекордни темпове в страна където капиталовата сметка трябва да е затворена, а пазарите на акции са под натиск и поевтиняват. Като вземем всичко това предвид се получава доста нервна среда и съм сигурен, че властите ще изберат много внимателно датата, когато ще бъдат вдигнати забраните за продажби на големите акционери“, коментира Енда Куран от Bloomberg.

Китайската централна банка от своя страна изкупи инструменти на стойност 19,9 милиарда долара чрез едноседмични обратни репо сделки, като по този начин вля ликвидност във финансовите пазари. Това е най-голямата подобна сделка от септември насам.

„Ликвидността на пазара в Китай е свита и Китайската централна банка трябваше да реагира“, каза Франсис Ченг, директор за лихвената стратегия за Азия в Societe Generale.

„Това беше доста важен ход и веднага можем да си направим извод, че в системата има известен недостиг на ликвидност. Затова се наложи Китайската централна банка да отговори в такъв мащаб – с 20 милиарда долара. Действията показват и как се променя набора от инструменти, които използват, защото по време на празниците бяха направени някои промени по отношение на това как ще бъдат използвани минималните изискуеми резерви в бъдеще. Този инструмент се използва от централните банки, като понижаването му насърчава даването на заеми. Сега обаче инструментът ще бъде използван най-вече за подсигуряване на стабилността на финансовата система, а няма да играе ролята на стимулираща мярка“, коментира Енда Куран от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини