Иванов от Black Peak Capital: През 2015 сме инвестирали в 9 фирми, от които 2 стартъпа

Стремим се да подкрепяме фирми, за които ниската цена на труда не е основното конкурентно предимство, каза фондовият мениджър

Росен Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средната сума на наша инвестиция е между 0.5 и 4 млн евро. Това каза в „Investbook“ по Bloomberg TV Bulgaria партньорът в Black Peak Capital Росен Иванов. Той говори за работата на фонда си, и за състоянието на пазара на дялово финансиране у нас. Като цяло не инвестираме в стартъпи, а във вече установени компании с амбиции за разрастване в чужбина, добълни той.

Въпреки това през 2015 две от нашите девет инвестиции за годината бяха в стартиращи фирми, каза Иванов. Стремим се да подкрепяме фирми, за които ниската цена на труда не е основното конкурентно предимство, тъй като това предполага таван пред тяхното разрастване и по-затруднен изход от инвестицията, допълни той.

„Стремим се да инвестираме в компании, които имат нещо уникално – услуга, позиция, бранд – нещо различно от цената на труда“.

8 от 9-те ни компании, в които сме инвестирали през 2015 ние сме ги потърсили, каза Иванов на въпрос дали собсвениците на фирми търсят фонда му или обратното. Въпреки това и нас много ни търсят, просто ги сканираме много внимателно, допълни той.  

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини