Инфлацията в еврозоната се размина с прогнозите

Ръстът на цените от 0,2% засилва натиска върху ЕЦБ

снимка: Akos Stiller/Bloomberg снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната през декември е била по-слаба от предвижданията на икономистите, което засилва натиска върху ЕЦБ. Потребителските цени са се повишили едва с 0,2%, съобщи Евростат във вторник. Това е под средната прогноза от 0,3% ръст на цените, което би било най-висока инфлация от седем месеца, според проучването на Bloomberg.

Макар че ЕЦБ се опитва от месеци да стимулира ценовия натиск с нетрадиционни политики, като отрицателни лихвени проценти и покупки на активи в голям мащаб, средносрочното целево ниво на инфлация от близо 2% отново се отдалечава. 

Слабият ръст, дължащ се на механични базови ефекти в края на годината, може да се окаже много по-слаб от очакванията поради подновения спад на цените на петрола. Цената на сорта Брент завърши годината на най-ниско ниво от 11 години, като големите страни членки на ОПЕК продължиха да добиват в почти рекордни обеми. При 37 долара за барел, петролът е много по-евтин от очакванията на ЕЦБ през декември, когато тя предвиждаше инфлацията да бъде средно 1% тази година и 1,6% през 2017.

В понеделник германската статистика съобщи, че инфлацията в най-голямата европейска икономика е 0,3%, което е под прогнозите за ръст с 0,4%.

В края на миналата година ЕЦБ разшири програмата от стимули като понижи депозитната лихва до -0,30% и разшири срока на програмата за количествени облекчения.

Последни новини
Още от Новини