Германската безработица на 24-годишно дъно

Благоприятното развитие на пазара на работни места продължи през декември

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Молбите за помощи за безработица в Германия са спаднали повече от очакваното през декември, а коефициентът на безработица остава на най-ниското си ниво от 24 години насам, предава MarketWatch.

Агенцията за труда BA заяви във вторник, че молбите за безработица са намалели с 14 хил. спрямо предходния месец, коригирани спрямо сезонните ефекти. Коригираният процент на безработица пък остана 6,3 на сто, най-ниското ниво от началото на оповестяването на данните през януари 1992. Спадът на молбите е повече от прогнозираното понижение от 9 000, което очакваха анкетираните от The Wall Street Journal икономисти.

"Благоприятното развитие на пазара на работни места продължава в края на годината", каза ръководителят на BA Франк-Юрген Визе. Този подем на пазара на труда подхранва потреблението на домакинствата и ръста на заплатите в най-голямата икономика в Европа.

Но повечето експерти на пазара на труда очакват ръст в безработицата през тази година заради рекордния приток на мигранти. Безработицата сред хората, бягащи от военни конфликти се увеличава, като се подчертава трудностите, пред които е изправена страната в интегрирането на хилядите, които пресичат границите ѝ всеки ден.

Последни новини
Още от Новини