Алгоритмите уплашиха британски хедж фонд

Nevsky Capital затваря заради високочестотната търговия

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският хедж фонд Nevsky Capital, който управлява 1,5 млрд. долара, ще бъде затворен, съобщава Bloomberg. Това е поредният хедж фонд, който приключва дейността си след слабата възвращаемост през 2015 г. Нетипичното в случая е причината, която мениджърите на хедж фонда посочиха за решението си: това, че пазарите са движени от компютърни алгоритми (т. нар. високочестотна търговия б.р.).

„Със съжаление стигнахме до заключението, че текущата пазарна среда, движена от алгоритмите, е все по-несъвместима с нашия фундаментален, ориентиран към изследвания инвестиционен процес. Мечият пазар при акциите на развиващите се пазари през 2011 г. може в крайна сметка да засегне и развитите пазари“, каза Мартин Тейлър, главен инвестиционен директор на компанията. 

Базираният в Лондон хедж фонд, който е управляван от Тейлър и Ник Барнс, залага на поскъпването или поевтиняването на акции на развиващите се и развитите пазари. През 2013 г. фондът успява да постигне възвращаемост от 18,1%, преди да запише загуба от 1,4% през 2014 г. През първите 11 месеца на 2015 г. възвращаемостта му е 0,9%, показват данни, компилирани от Bloomberg. 

Очаква се  Nevsky да ликвидира инвестиционното си портфолио до края на януари и да върне парите на инвеститорите. По този начин хедж фондът ще последва BlueCrest Capital Management, Seneca Capital и SAB Capital Management. През първите 9 месеца на 2015 г. са били затворени 674 фонда спрямо 661 за същия период на 2014 г. 

„Ако бизнес моделът ви не може да донесе по-добри резултати от фондове, следващи определен индекс, имате проблем. Ако бизнес моделът ви се опитва да се конкурира с компютри, които могат да взимат решения 1 милиарда пъти по-бързо от човек и взимайки предвид милиард пъти повече информация, ще последвате съдбата на динозаврите“, каза Андрю Клеър, който е професор по управление на активи в Cass Business School.

Откакто стъпи на инвестиционната сцена през 2000 г., Nevsky Capital е донесъл средна възвращаемост от 18,4%, което е почти 10 пъти повече спрямо средностатистическия хедж фонд за същия период, казва компанията в съобщение. 

 

 

Последни новини
Още от Новини