Турска лира пропада след ускорението на инфлацията

Потребителските цени скочиха повече от очакванията на анализаторите през декември

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Лирата се отправи към 3-седмично дъно, след като инфлацията ускори ход повече от очакваното. Това оказа допълнителен натиск върху турските активи, които отчитат по-широк спад в сравнение с останалите развиващи се пазари.

Валутата спадна с 0,8% до 2.9442 спрямо долара към 14:48 часа в Истанбул. Борсовият индекс Borsa 100 отстъпи с 1,8%, а доходността по 2-годишните държавни ценни книжа скочи до двуседмичен пик от 10,97%.

Китайските данни за производството сигнализираха за отслабване вече пети пореден месец. Това, заедно с покачващото се напрежение в Близкия изток, ускориха разпродажбите на развиващите се пазари.

Скокът на турската инфлация през миналия месец събуди загрижеността на инвеститорите заради провала на централната банка да повиши лихвените проценти през декември с цел да подкрепи валутата и да повлияе на ръста на цените.

Турската валута се представя по-слабо от валутите на други развиващи се пазари, тъй като "анти-инфлационното доверие в централната банка на страната бе подкопано" от решението да не променя парачната политика, коментира в електронно писмо Куун Чоу, валутен стратег в Union Bancaire Privee в Лондон. „Това решение, добавено към резултатите за инфлацията, ще засили очакванията, че от действията на централната банка няма да има голяма полза."

Лирата отслабна с 20% спрямо долара през миналата година. Това е най-големият спад от 2008 насам. Централната банка на Турция не е променяла лихвите от февруари насам.

Последни новини
Още от Пазари