Швеция въведе паспортна проверка на границата с Дания

Мярката има за цел да намали миграционния поток към страната

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Проверки на самоличността на пътуващите от Дания за Швеция бяха въведени днес като част от мерките за намаляване на миграционния поток към Швеция, съобщава DPA.

Пътниците трябва да покажат паспорт или друг вид валиден личен документ, за да им бъде позволено да се качат на влакове, фериботи и автобуси за Швеция. Транспортните компании отговарят за правенето на проверките, пише БТА.

Подобни проверки между двете държави не са практикувани от 50-те години на ХХ век.
Датската компания - оператор на железопътния транспорт, DSB съобщи, че са въведени 34 контролни пункта на гара Каструп, която обслужва летището в Копенхаген и която е последна спирка преди шведската граница. Тя предупреди за възможни закъснения на влакове.

Проверките се правят, когато пътниците се прекачат на влаковете, които продължават по моста Йоресунд, свързващ Швеция с Дания. 

Шведската телевизия съобщи, че в първите седем часа от влизането в сила на мярката (снощи в полунощ) на гара Каструп са били спрени седем пътници, сред които четирима афганистанци без лични карти. Те били върнати на централната гара в Копенхаген.

Хора, които пътуват всеки ден по този маршрут, за да отидат на работа, негодуват, защото пътуването им се удължава. Шведският министър за инфраструктурата Ана Йохансон каза, че е наясно за възможните закъснения и за неудобството, което изпитват хората, които живеят от едната страна на границата, а работят от другата, но допълни, че мерките са необходими.  

Последни новини
Още от Новини