Петкова: Цената на тока остава

В следващите месеци битовите потребители ще могат да избират доставчици на електроенергия, заяви енергийният министър

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на тока у нас няма да бъде променяна до следващото ценово решение на енергийния регулатор. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от Investor.bg.

По закон Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя цената на електроенергията на регулирания пазар, тоест на битовите и стопанските потребители в мрежата на ниско напрежение у нас. Това става на базата на заявените от енергийните дружества очаквани приходи и разходи, реализирани количества електроенергия и т.н.

Ценовият период започва от 1 юли и приключва на 30 юни следващата година. 

Предизвикателството пред потребителите през 2016 обаче ще бъде пълната либерализация на електроенергийния пазар, призна Петкова. Тя беше категорична, че място за притеснение няма, защото този процес вече е преминал в повечето страни от ЕС. „Работим по въпроса да няма стрес в системата, да няма шоково повишаване на цената на тока“, допълни тя.

Енергийният министър посочи, че в следващите месеци битовите потребители ще могат да избират доставчици на електроенергия, които от своя страна ще се конкурират на пазара по отношение на цени и тарифи на електрическата енергия.

„Задължително условие за либерализацията на електроенергийния пазар е работеща енергийна борса“, припомни още Петкова и допълни, че борсата работи тестово от 11 декември 2015 година, а се очаква от средата на януари енергийната борса да работи вече и в реален режим.

Постигнатите цени в тестовите сесии са близки до тези на енергийните борси в региона и на свободния пазар у нас, отчете още енергийният министър.

Преди Коледните празници обаче изпълнителният директор на енергийната борса у нас Константин Константинов предупреди, че цената в тестови режим не е много показателна, защото участниците пробват различни стратегии за поведението си на борсата.

Последни новини
Още от Новини