Фирма на Пеевски купува до 50% от "Техномаркет"

Той е придобил още четири компании

Делян Пеевски. Делян Пеевски.

Компанията "НСН Инвестмънт" ООД на Делян Пеевски е уведомила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че възнамерява да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол (до 50% акционерно участие) в "Техномаркет България" АД. Това става ясно от съобщение, публикувано от КЗК.

Съдружници в "НСН Инвестмънт" са Делян Пеевски (90%) и майка му Ирена Кръстева. Тя управлява компанията заедно с Александър Кирилов Георгиев, показват данни в Търговския регистър, съобщи Investor.bg.

"Техномаркет България" АД е оператор на търговска верига магазини "Техномаркет“ за продажба на електронна и битова техника. Според антимонополния орган не се очаква операцията да окаже въздействие върху пазара, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие. Законът дава възможност всяко трето заинтересовано лице да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. То следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от 7 дни от датата на публикуване на съобщението за концентрация (4 януари 2016 г.) като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Припомняме, че през 2013 г. регистрираната в Лихтенщайн компания „Домтех Холдинг“ АГ придоби веригата от холандското дружество „Тохномаркет Домо“. В края на 2014 г. медиите съобщиха, че в компанията влиза Едуардо Миролио.

През лятото на 2015 г. синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) опитаха да продадат дял от 15% от капитала на „Техномаркет България“, които бяха заложени в КТБ от „Домтех Холдинг“.

В Съвета на директорите на „Техномаркет България“ са вписани Евгений Борисов Гълъбов, Гергана Петрова Якимова – Христова, Франко Миролио, Гаетано Римини, Цветан Кръстев Фидански и Константин Емилов Бонев. През юли пък един от директорите в "Техномаркет" - Николай Китов беше задържан с европейска заповед за арест по обвинение в данъчни престъпления в Италия. Той заедно с Гълъбов е сред по-малките акционери в компанията. Най-голям дял има бизнесменът Едоардо Миролио.

По-късно от от декларациите на депутата по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувани в уебсайта на Народното събрание, че депутатът е придобил още 4 компании. Пеевски е придобил изцяло компанията Richi International, според една от декларациите, а според друга декларация са се случили още три придобивания - на Redwood Capital, Uno de Senso Group и Intrust. Първият документ е с дата 4 януари, а другият - от 27 ноември миналата година.

Обновена с информацията за новите 4 компании

Последни новини
Още от Новини