Германската инфлация неочаквано се забави

Натискът върху ЕЦБ може да се увеличи

Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германската инфлация неочаквано се забави, което е признак, че инфлацията в еврозоната също може би е по-ниска от очакваната, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика нарастват с 0,2% на годишна база през декември, след като се увеличиха с 0,3% през ноември, показват данни на Федералното статистическо бюро във Висбаден. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 0,4%.

Преди излизането на данните от Германия, икономистите прогнозираха инфлацията в еврозоната да нарасне до 0,4% през декември спрямо 0,2% през ноември. Евростат ще публикува данните на 5 януари.

Данните може да увеличат исканията към ЕЦБ да увеличи стимулите само месец след като усилията на президента на ЕЦБ Марио Драги да съживи европейската икономика и да задвижи инфлацията бяха посрещнати с разочарование на финансовите пазари. Поевтиняването на петрола също понижава очакванията, че инфлацията ще нарасне. Прогнозата на ЕЦБ за средния ценови ръст в еврозоната през 2016 г. е 1%.

През декември ЕЦБ прогнозира, че инфлацията в еврозоната ще достигне 1,6% през 2017 г. Немската централна банка от своя страна прогнозира ценовото равнище в страната да се увеличи с 2% през 2017 г. Статистическото бюро съобщи на 4 януари, че инфлацията в страната през 2015 г. е била средно на ниво от 0,1%.

 

Последни новини
Още от Новини