Мандатите на кои централни банкери изтичат през 2016

Важни централни банки с нови гуверньори през тази година

2016 ще е година на промени за някои централни банки. Централните банки на Австралия и Малайзия ще имат нови гуверньори през 2016, а мандатът на Рагурам Раджан, който е начело на Индийската централна банка също изтича и не е ясно дали ще бъде подновен.

Промените ще дойдат в момент, в който китайската икономика се забавя, поевтиняването на суровините се очаква да продължи, а Федералният резерв започна да вдига лихвите в САЩ.

Австралия

След 10 години начело на Австралийската централна банка Глен Стивънс ще оваканти поста през септември. Стивън е уважаван централен банкер, а освен това е и пилот. Той беше начело докато австралийската икономика премина през бум, движен от суровините, до забавяне в последните години, което принуди Стивънс и екипа му да понижат лихвите до рекордно ниски нива.

Индия

Откакто застана начело на Индийската централна банка през 2013 Рагурам Раджан имаше своето влияние. На няколко пъти той изненада пазарите с понижения на лихвите. Освен това успя да увеличи валутните резерви на страната и постигна споразумение с правителството за нов мандат за инфлацията. Той също успя да постигне споразумение за нова комисия по паричната политика. Бившият главен икономист на МВФ обаче още не е обявил дали иска да продължи да е начело на Индийската централна банка.

Малайзия

Гуверньорката на Малайзийската централна банка Зети Ахтар Азиз ще отстъпи поста си през април след 16 години начело на институцията. Зети успя да допринесе за автономността на банката по време на управлението си, а наскоро изрази възмущението си от финансов скандал, в който е замесен премиерът.

Южна Корея

Лий Джу Йол ще остане гуверньор на Корейската централна банка, но мнозинството от седемте членове на Борда по паричната политика ще бъдат сменени.

Последни новини
Още от Новини