Керемедчиев: Конфликтът в Залива поставя Европа и САЩ на тънък лед

Трудно може да се каже кой е крив и кой е прав, но това ще доведе до много по-сериозно противопоставяне на две сериозни сили – Саудитска Арабия и Иран, каза Милен Керемедчиев в "Светът е бизнес", 4.01.2016.

Милен Керемедчиев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Скептично настроен съм, че петролът ще повиши цената си, в следствие на усложнената геополитическа обстановка, след ескалацията на напрежението между Саудитска Арабия и Иран. Това каза Милен Kеремедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. Иран ще започне да произвежда и изнася по един милион барела петрол дневно, подчерта експертът. Той уточни, че това ще доведе до още по-голямо свиване на производство от нефтени платформи и свиване на производството от държави, като Русия, но не и от Саудитска Арабия.

По думите му вече сме в ценови диапазон, който стават опасни за самите производителки на петрол, защото доходите не покриват производствените разходи: "Дори и тези държави да могат да си позволят да продават на тези цени, то тяхната способност да инвестират в нови технологии намалява и се поставя под риск самият добив на петрол в тези страни.“

Това проличава ясно от действията, които до скоро са били немислими за водещите държави производителки на петрол, като обмисляне на възможностите за въвеждане на някои данъци. „Това е нещо нечувано и ще предизвика напрежение в населението, което не е свикнало с подобно бреме“, каза Керемедчиев.

Според специалиста напрежението между Саудитска Арабия и Иран, довело до мащабна дипломатическа криза в района на Близкия изток и прекъсване на дипломатическите отношения между Рияд и Техеран, има много по-дълга предистория и  екзекуцията на известния шиитски духовник Шейх Нимр ал Нимр от саудитците е само повод.

По думите му Саудитска Арабия в момента води „агресивна външна политика и се противопоставя видимо на иранските интереси“.

„Саудитска Арабия иска да се наложи като доминант и там среща съпротивата на Иран, защото влиза в едно минно поле, което е минирано от Иран преди много време“, каза Керемедчиев.„Тази политика на Саудитска Арабия е много опасна и ще постави много геополитически напрежения, като включи и западните държави в това противоборство.“

Керемедчиев припомни, че от значение в този контекст са и предстоящите избори в САЩ, както и фактът, че през 2014 година Саудитска Арабия е купила 35% от целия оръжеен износ на САЩ: „Тук става въпрос за оръжейни доставки и много пари“.

„Трудно може да се каже кой е крив и кой е прав, но това ще доведе до много по-сериозно противопоставяне на две сериозни сили – Саудитска Арабия и Иран“.

„Тази екзекуция поставя САЩ и Европа на много тънък лед, защото поставя извършителите на нивото на Ислямска държава. В същото време, те твърдят, че създават мюсюлманска коалиция, която е анти-ислямска държава.“

"Саудитска Арабия прави малко прибързани и детиско-юношески стъпки в дипломацията, защото принцовете които управляват са млади“.

Що се отнася до влиянието на конфликта върху България, експертът каза, че трябва много да внимаваче, защото граничим с Турция, която все повече се ислямизира.

„Турция има повече отношения със Саудитска Арабия и иска да бъде един от лидерите в ислямския свят. Трябва все повече да внимаваме, какво се случва там. Виждаме, че Турция се намесва в партийните несгоди в страната ни и се очаква създаване на доста по-ислямизирана партия в България, защото в други, включително европейски държави, има доста по-крайни партии. За нас е много важно да не се позволи крайно говорене и да се запази етническият мир“.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини