Бразилия пред най-дълбоката си рецесия от повече от век

Инфлацията в най-голямата икономика в Латинска Америка е на 12-годишен връх

Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Спадът на икономиката на Бразилия ще е по-сериозен, отколкото сочеха предишните прогнози. Страната се насочва към най-дълбоката рецесия от поне 1901 насам, след като икономическата активност и доверие потъват на фона на политическата криза, показва анкета сред анализатори, цитирана от Bloomberg.

Най-голямата икономика в Латинска Америка ще се свие с 2,95% през тази година, твърди седмично проучване на централната банка сред около 100 икономисти. Предишната оценка бе за свиване от 2,81%. Анализаторите понижават прогнозата си за растеж за 2016 в продължение на 13 поредни седмици, прогнозирайки, че икономиката се е свила с 3,71% миналата година.

Бразилските политици се опитват да контролират най-бързата инфлация за последните 12 години, без в същото време допълнително да осакатят слабата икономика. Финансовият министър Нелсон Барбоса, който пое поста през декември, е изправен пред подновен натиск срещу предложените умерени мерки за икономии, целящи укрепване на публичните сметки и избягване на допълнителни понижения на кредитния рейтинг. Процедурата на импийчмънт срещу президента Дилма Русеф и разширяващият се корупционен скандал също затрудняват одобрението на икономическите политики от Конгреса.

„Взимаме предвид много снижен сценарий“, казва Флавио Серано, старши икономист в Haitong в Сан Пауло, пише Investor.bg.

Директорът на централната банка Алтамир Лопес заяви на 23 декември, че институцията ще приеме необходимите политики, за да доведе инфлацията до целевата от 4,5% през 2017. Седмица по-късно лидерът на Работническата партия на президента Дилма Русеф - Руи Фалкао, каза, че Бразилия трябва да се въздържа от намаляване на инвестициите и да обмисли повишаване на целевата си инфлация, за да избегне по-високи разходи за заеми.

Доверието на потребителите, измерено от Getulio Vargas Foundation през декември, е достигнало рекорден минимум. Бизнес доверието, отчетено от Националната индустриална конфедерация, пък се понижава през по-голямата част от годината, възстановявайки се леко от рекордния минимум през октомври.

Последният път, когато Бразилия преминава през последователни години на рецесия, е през 1930 и 1931. Страната никога не е била обаче в толкова дълбока рецесия, колкото са прогнозите за 2015 и 2016 общо, сочат данни на националния институт за икономически изследвания IPEA, чийто данни датират от 1901.

Бразилия преди вота за импийчмънт-снимки

Последни новини
Още от Новини