Shire придобива Baxalta за 32 млрд. долара

Сумата ще бъде изплатена в кеш и акции

Shire - лого. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Shire - лого. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Базираната в Дъблин фармацевтична компания Shire е в напреднали преговори за придобиването на американския производител на лекарства Baxalta, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със случая. Според информацията Shire ще плати 32 млрд. долара, част от които в акции, а друга част в кеш, без да се взима предвид дълга на Baxalta, който допълнително ще оскъпи сделката за Shire.

Двете фармацевтични компании може да обявят сделката съвсем скоро, като дискутираната цена е в рамките на 46,50 до 48 долара за акция. По този начин пазарът на сливания и придобивания може да започне ударно и 2016, след като през 2015 обемът на сделките достигна рекордно високо ниво. През последните години традиционно във фармацевтичния сектор се правят М&А сделки между големи компании. 

През юли 2015 Baxalta отказа друго предложение на Shire. Тогава предложени бяха 30 милиарда долара, които обаче щяха да бъдат изплатени единствено в акции, докато американската компания търси по-добро предложение, което да включва кеш. 

Ако сделката се осъществи, новата компания ще генерира 20 млрд. долара приходи до 2020, като ще пусне на пазара до 30 нови лекарства през следващите 5 години, казаха от Shire. 

Стратегията на Shire е да придобива компании, които търсят лечения на редки заболявания, като с тази цел бяха платени 5,9 млрд. долара за Dyax през ноември и 5 млрд. долара за NPS Pharmaceuticals през февруари. 

 

 

Последни новини
Още от Новини