WTI поевтиня с 30,5% през 2015, а Брентът - с 35%

Стойността на петрола е под силен натиск през последните месеци заради страховете за пренасищането на световните пазари

Дълбоководен добив на петрол с плаваща платформа в находището Агбами в делтата на р. Нигер в Нигерия Снимка: George Osodi/Bloomberg Дълбоководен добив на петрол с плаваща платформа в находището Агбами в делтата на р. Нигер в Нигерия Снимка: George Osodi/Bloomberg

В четвъртък фючърсите върху петрола приключиха последната си сесия за годината с леки ръстове, но отчетоха поредни годишни спадове, като пазарите продължават да изпитват съмнения за свръхпредлагане.

На борсата New York Mercantile Exchange лекият суров петрол с доставка през февруари нарасна с 44 цента, или 1,2 на сто, до $37,04 долара за барел. За годината американският бенчмарк поевтиня с 30,5 на сто, а за последните две години – с 62,4 на сто. Суровият петрол не бе поевтинявал през две поредни години от 1998 насам, показват изчисления на Bloomberg.

На лондонската борса ICE цените на петрола сорт Брент, който е референтен за европейския пазар, с доставка през февруари поскъпнаха с 82 цента, или 2,3%, до $37,28 за барел. Брентът се обезцени с 35% през 2015, което е третият пореден годишен спад. 

Цените поеха нагоре малко след като компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че общият брой на работещите петролни платформи е паднал с 2 през седмицата до 536.  Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на суровината.  

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Стойността на петрола е под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Последни новини
Още от Новини