Румъния намали ДДС до 20%

Общата ставка на ДДС беше повишена от 19 на 24 процента през лятото на 2010 в условията на тежка икономическа криза

Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

От 1 януари 2016 влиза в сила понижаване на общата ставка на данък добавена стойност (ДДС) в Румъния с четири процентни пункта - от 24 на 20 процента, съобщават румънските медии, пише Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Запазва се намалената ставка на ДДС от 9% за хранителните продукти, безалкохолните напитки и лекарствата, която влезе в сила от 1 юни 2015.

От 9 на 5 процента спада ДДС за книгите, учебниците, вестниците и списанията, билетите за кино, театър, опера, за музеите и за спортните събития.

Общата ставка на ДДС беше повишена от 19% на 24% през лятото на 2010 в условията на тежка икономическа криза, която принуди Румъния да поиска заем от МВФ, ЕС и Световната банка в размер на близо 20 млрд. евро.

Последни новини
Още от Новини