Нафтогаз предложи преговори на Газпром

Кои са петте въпроса пред Европа по отношение на природния газ

Платформата Armada на BG Group, Северно море. 10 декември 2015.  Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Платформата Armada на BG Group, Северно море. 10 декември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Нафтогаз Украйна предложи на Газпром нови преговори за цената на транзита на природния газ, съобщи украинската компания на сайта си. В съобщението се казва, че новите преговори се предлагат във връзка с новите регулации, приети от Киев.

Украинската енергийна комисия получи пълномощия за формиране цената на транзита във  връзка с приетия през пролетта на 2015 Закон за природния газ, който хармонизира националното законодателство с европейското.

Националната комисия за държавна регулация в сферите на енергетиката и комуналните услуги на Украйна вече ще определя цената на транзита, докато това преди ставаше по договора между Нафтогаз и Газпром.

Договорът между двете компании от 2009 въведе плаваща цена транзита на газ през украинска територия според цената на горивото и инфлацията в Европа.

На 29 декември комисията обяви петкратен ръст на тарифите за транспорт на газ и публикува постановление, според което от 1 януари 2016 за всички входни точки в транспортната система на Украйна се въвежда тарифа от 12,47 долара за хиляда куб.м. газ. За изходните точки тарифата е от 16 до 33 долара.

В началото на 2016 европейският газов пазар попада в центъра  на влияние на различни географски, финансови и политически фактори, които ще променят бъдещето му, пише Bloomberg.

През 2015 цената на природния газ се понижи в резултат на свръхпредлагане. Ситуацията се усложни със спада на цената на въглищата, нарастващото използване на ВЕИ, подобрената енергийна ефективност и най-топлата година в историята. В резултат бенчмарк контрактите отбелязаха първия си пореден годишен спад и приключиха годината на най-ниските си нива от 2009.

На фона на спада в търсенето от Азия, Европа най-вероятно ще се превърне в таргет дестинация за природен газ, след като САЩ се готви да изпрати първите танкери с втечнен газ от шистовия бум, Австралия увеличава износа, принуждавайки близкоизточните доставчици да търсят нови клиенти, а Русия да се бори за пазарен дял.

"Докато Европа се превръща все повече в сцена на дъмпинг на цените от световния излишък на втечнен газ, ситуацията със свръхпредлагането през 2016 би трябвало да се запази", каза Алън Уайтфийлд, управляващ директор на AW Energy Solutions", газов консултант от Лондон в мейл, цитиран от Bloomberg.

"Все по-меката зима може само да влоши ситуацията, която ще продължи през пролетта с по-големи запаси".

Най-големите въпроси за европейския газов пазар:

1. Колко газ може да произвежда ЕС?

По данни на Bloomberg производството на газ от най-голямото газово находище Гронинген намалява през 2015 за трета поредна година.

Великобритания обяви, че иска да продължи да проучва шистовите залежи.

2. Ще има ли още доставки на LNG в Европа?

Доставките в Европа на втечнен газ растат, след като увеличеното предлагане на австралийски газ за Азия принуждават близкоизточните доставчици да се преориентират към  северозападна Европа.

Терминалите за внос във Великобритания, Белгия и Холандия се очаква да получат 167 танкери през тази година, с 132 повече от 2014, според данни, събрани от Bloomberg.

Soc Gen прогнозира 22% ръст на вноса на втечнен газ в Европа през 2016 до 45 млрд. куб.м.

3. Ще влезе ли американски втечнен газ в Европа?

Желанието за диверсификация от зависимостта от руски газ мотивира страни като Литва да подпишат договори за доставка от САЩ, включително Cheniere Energy Inc.

4. Колко руски газ ще получи Европа?

Газпром планира да задържи газовите доставки за Европа на около 156-160  млрд. куб.м годишно за 2016-18, според Сергей Комлев, директор Договори в базираното в Москва подразделение за износ на производителя, цитиран от Bloomberg.

Руският газ осигурява една трета от нуждите на региона, той е евтин за производство и свързан с цената на петрола, която се понижи с 34% тази година. Вносът от Русия се увеличи през 2015.

Влизането на повече втечнен газ в Европа обаче вероятно ще започне да изтласква руския газ според прогнозата на Energy Aspects Ltd, базираната в Лондон консултантска компания, която очаква спад с 4% на вноса за Европа на газ от Газпром за 2016.

5. Може ли запасите да диктуват цените в Европа?

"Тези, които инвестират в запаси си опариха пръстите, ако не и цялата ръка", казва Франк ван Дорн, ръководител на търговията с газ на Vattenfall Energy Trading на конференция през септември.

Нивото на запасите е най-високо тази година поне от 2009 насам, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Последни новини
Още от Новини