Минималната заплата става 420 лв от днес

През 2016 винетките също поскъпват.

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

От днес минималната работна заплата вече е 420 лв и "порасна" за ден с цели 40 лв. Въпреки това тя пак не достига за що-годе нормален живот – според синдикатите необходимият минимум е 500 лв на месец на един човек. С една дума за нея се трудят т.нар. "работещи бедни" и това май няма скоро да се промени.

Минималната часова работна заплата става 2,50 лв при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

По-висока вече ще е и линията на бедност с 14 лв – от 286 на кръглите 300 лв. Обикновено разбираме за нея, когато се зададе време за "бонуси" за пенсионерите, защото такива вземат тези възрастни хора, които не преминават въпросния праг.

С два лева повече са детските надбавки за семейство с едно дете или 37 лв. За семейство с две деца държавата ще е толкова щедра, колкото и миналата година – 85 лв. За три деца ще се полагат 130 лв, а за четири 140 лв. Увеличава се единствено еднократната помощ за раждане на трето дете със 100 лв и вече е 300 лв.

Пенсионирането също ще е при други условия. Жените ще излизат в пенсия при навършване на 60 години и 10 месеца и ако имат 35 години и 2 месеца осигурителен стаж. За мъжете необходимата възраст за 2016 е 63 години и 10 месеца и осигурителен стаж 38 години и 2 месеца.

Всъщност възрастта ще расте по малко всяка от следващите години, освен ако депутатите не решат междувременно нещо друго.

От днес застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Плащането й ще става чрез дебитна или кредитна карта, а застрахователят трябва до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с неговия подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си. 

И малко промени в посока надолу. Природният газ ще е по-евтин с 2,32% в следващите три месеца, но това минимално намаление няма да се отрази на цената на парното.

От началото на 2016 таванът на плащанията в брой пада от 15 хил. на 10 хил. лв.

Винетките също поскъпват от днес. Годишните винетки от миналата година ще важат до края на януари, след което трябва да се поднови, но този път ще е с 30 лв по-скъпа. През 2016 обаче месечните и седмичните винетки ще бъдат значително по-скъпи от досега. 

Последни новини
Още от Новини