Киев е в дефолт по заема си от $3 млрд. от Русия

Кремъл ще съди Киев в британски съд.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Украйна не е изплатила до 31 декември 3,075 млрд. долара за погасяване и обслужване на дълга ѝ към Русия, съобщи руското Министерство на финансите, цитирано от Investor.bg

Така Украйна е в състояние на дефолт по тези облигации и министерството на финансите започва процедура по съдебно уреждане с Украйна заради неизплащането на дълга. 

„Министерството на финансите на Русия се обърна към компанията The Law Debenture Corporation plc, в съответствие с емисионната документация по облигациите като доверител на кредитора, и започна процедура за незабавно начало на съдебно уреждане с Украйна", се казва в съобщението.

Искът ще бъде подаден в английски съд по силата на тази процедура.

Започването ѝ не изключва конструктивен диалог с Украйна за неизплатения дълг, се посочва в съобщението на руското финансово министерство.

Неплащането бе очаквано, след като през декември Министерският съвет на Украйна обяви мораториум върху изплащането на дълга. Освен това правителството е блокирало плащането на 507 млн. долара задължения на две украински компании към руски банки.

След като Киев се договори за преструктуриране на дълга със своите кредитори с изключение на Русия, министърът на финансите Антон Силуанов нееднократно заяви, че Москва е готова да се обърне към международния арбитражен съд, както и към Международния валутен фонд, ако Украйна не погаси задълженията си през декември.

Последните плащания по задълженията на Украйна бяха осъществени през юни 2015.

Последни новини
Още от Новини