Цачев: Няма да има сътресения на облигационния и валутния пазар

Суровините са секторът, който ще направи най-големите печалби през следващите 3 години, коментира глашният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

Цветослав Цачев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 по-скоро ще видим основните тенденции на 2015, да се повторят. Това каза Цветослав Цачев, гл. инв. консултант в ЕЛАНА Трейдинг в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria. Цачев все пак прогнозира "някои промени в сектора на суровините". Причината е, че цените спадат, заради кризата на добивите.

"В основата на този спад на металите и петрола е едно икономическо забавяне, но не и като при истинска икономическа криза. Малцина очакват повторение на събитията от 2008-2009 година, които доведоха до изключителен икономически стрес", каза Цачев.

"Не смятам, че ще видим подобен силен спад на суровините. По-скоро ще си мислим къде са нивата за инвестиране. Суровините са секторът, който ще направи най-големите печалби през следващите 3 години. Дали ще стартира март месец или в края на 2016 година, това никой не може да каже".

По думите на специалиста, в средносрочен период можем да говорим за възвръщане към нормалната работа в Азия, за възстановяване на европейската икономика, дори за ускоряване на растежа в страни, като Русия и Бразилия, тъй като другата важна тенденция, поскъпването на долара, няма да се запази и това ще се отрази позитивно на тези икономики през следващите 2 години.

"Облигационният пазар ще е интересен, но не притеснителен. Нивата на доходност бързо ще се установят на нива които да отговарят на новата нормална ситуация“ на лихвени нива около 2%".

Финансовият сектор в САЩ също ще бъде печеливш, прогнозира Цачев, а в Европа - индустрията, "но по-скоро леката промишленост, а не тежкото машиностроене". Технологичните компании в Европа ще продължат да се развиват добре.

Няма да има сътресения, нито на облигационния, нито на валутния пазар, категоричен бе експертът.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини