Преглед на медийните акции през 2015

Джери Смит от Bloomberg с коментар за залеза на традиционната телевизия и как това се отразява на акциите

"Междузвездни войни:силата се пробужда" "Междузвездни войни:силата се пробужда"

През лятото Disney коментира, че са имали загуба на абонати и това се е отразило отрицателно на много медийни акции. Всъщност Disney излезе с най-добре представящите се акции на телевизиите тази година - определено са на върха.

Лятото беше трудно, особено през август. Disney има предимство с „Междузвездни войни“, имат филмово студио. Филмът постигна огромен успех по Коледа. Disney има предимството да има разнообразно портфолио – има телевизия, кабелни канали, филмово студио, потребителски стоки. Не всяка медийна компания разполага с това. Например, Viacom имаха доста тежка година.

Според медийните акции на S&P, те се представиха най-зле тази година. Viacom има Comedy Central, MTV. Изгубиха много от големите си имена – Джон Стюард напусна, както и Стивън Кобеър.

Какъв е проблемът с Viacom – отрязването на кабела или съдържанието?

По-малко и от двете. Определено рейтингът им падна и има различни причини. Viacom ще кажат, че рейтингът не измерва всички различни начини, по които хората гледат предаванията им – на таблети, телефони, онлайн. Проблемът с Viacom Байаком е, че много от предаванията им, много от каналите им – например MTV или Nickelodeon имат аудитория, която би гледала най-вече онлайн, а не традиционна телевизия. Много от съдържанието на Viacom е насочено към публика, която изоставя телевизията.

Със сигурността популярността на Netflix изяжда голяма част от рейтинга на традиционните медийни компании. Това се превърна в проблем за тези компании, защото печелят много пари като продават предаванията си на Netflix. Може би вече не мислят, че идеята е толкова добра – Netflix стават толкова силни, че всъщност крадат зрителите си.

Кабелните оператори се справиха доста добре тази година. Comcast не особено, но Cable Vision и Time Warner Cable бяха най-добри. Това се дължи и на факта, че и двете компании преминаха през придобивания, така че инвеститорите покачват цените на акциите и това със сигурност покачва акциите на тези компании. 

 

Последни новини
Още от Новини