"Газпром" може да спре доставките от Нова година

Никой от клиентите ни не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ, заяви "Овергаз"

Газопровод на Газпром, Уренгой, Сибир. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News Газопровод на Газпром, Уренгой, Сибир. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News

200 домакинства може би ще да останат без газ от първия ден на новата 2016 година. Количеството газ, предвидено за доставка за българските битови потребители, считано от 1 януари 2016, е нулево. По информация на пресцентъра на Министерски съвет, уведомление чрез писмо за спирането на доставките е получила българо-руската компания "Овергаз" от руската "Газпром Експорт". "Копие на писмото е изпратено и до "Булгаргаз", каза Жаклен Коен, изп. дир. на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Коен поясни, че тези действия биха засегнали всички домакинства в газифицираните градове, а те са около 200 000.

По този повод премиерът Бойко Борисов е събрал ръководители на енергийни компании на спешна среща.

Министър-председателят е разпоредил държавните дружества от газовия сектор да създадат нужната организация и да имат готовност да осигурят допълнителни количества природен газ при необходимост. 

„Организация е създадена, необходимо е само "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, за да могат клиентите на "Овергаз" да бъдат снабдявани“, каза Коен.

„Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година, поясниха от дружеството. От компанията казаха, че изпълняват всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията нямала просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ.

„Овергаз Инк.” е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи”, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. 

Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ, поясняват от "Овергаз Инк."

Последни новини
Още от Новини