Технологични тенденции за 2016

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy, с коментар за тенденциите в технологиите през следващата година

Развитие на "интернет на нещата" Развитие на "интернет на нещата"

Кори Джонсън, Bloomberg News: Дейвид, ключалки за врати, термостати, роботи, вятърни мелници, левитиращи дъски. В кое виждаш най-голям потенциал като бизнес?

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy: Да, много си прав. На Международното изложение за потребителска електроника следващата седмица, интернет на нещата ще бъде една от най-обсъжданите теми, защото те стават все повече. Но това е донякъде подвеждащо. Всъщност, интернет на нещата е грешно наименование. Ние всъщност навлизаме във взаимосвързано общество и мисля, че през 2016 ще видим доказателство за това. В действителност, потребителите не се нахвърлиха върху всички свързани продукти и не превърнаха домовете си в свързана с интернет среда толкова, колкото се искаше на много от производителите. Но въпреки това, бизнеса, фабриките, автомобилостроенето, търговията на дребно и банкирането отбелязват изключителен напредък. И напоследък, интернетът на нещата не се отнася само до нещата, а до всички сигнали, генерирани от дигиталната свят, в който живеем. Независимо дали става въпрос за приложения на телефоните ни, или термостат на Nest, а тези сигнали са еднакви. Не трябва да мислим само за това, което излиза от нашите хардуерни устройства. Достигаме до момент, в който имаме анализите, имаме облачни услуги, които могат да складират почти неограничено количество данни,а данните излизат отвсякъде. Мисля си, че тази година ще можем да правим по-умни устройства с тези данни.

Кори Джонсън, Bloomberg News: От много години насам, това е фокусът на това изложение за електроника или поне съдейки по устройствата, които виждат потребителите. Но истинският напредък се случва при нещата, които остават на заден план, където хората обсъждат чиповете, които ще се появят след 2 години и ще променят начина, по който работят дистанционните. Вие всъщност ще бъдете ли на изложението?

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy: Да, разбира се.

Кори Джонсън, Bloomberg News: Добре, защото ще ми трябва компания.

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy: Ще се радвам да отидем заедно. Между другото, Intel се смята за номер 1 сред компаниите за интернет на нещата. Това е страхотна възможност за производителите на чипове.

Кори Джонсън, Bloomberg News: Мисля, че това е целият смисъл на това изложение – интересните неща не са тези, които се представят пред журналистите, а тези, които производителите обсъждат с доставчиците на компоненти.

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy: Аз имам термостат свързан с интернет. Произведен е от Honeywell, Nest, но никога не съм го използвал, страхувам се, че ще го разваля. И мисля, че повечето хора са като мен. Все още нямаме такова желание да контролираме крушките в домовете ни от смарфтоните си, не , че няма да е забавно първите няколко пъти. Според мен едно от най-страхотните потребителски интернет устройства е Amazon Echo, което имам в хола си и обожавам, а то не е от нещата, за които хората по принцип се сещат.

Кори Джонсън, Bloomberg News: Кое е толкова страхотно в него?

Дейвид Къркпатрик, президент и основател на Techonomy: Прилича на Siri в хола ви – може да го попитате: ей, Алекса, какво е времето, или моля те, пусни ми Beatles, или каква е статията в Уикипедия за Кори Джонсън, а тя ще започне да чете биографията ти. Тези неща са удобни, хубаво е да имаш информация за нещата около теб. И докато Amazon дава нови функции на това нещо, става много забавно. Миналата седмица например казах: Алекса, пусни ми коледна музика и плейлистът беше прекрасен. 

 

Последни новини
Още от Новини