Швейцарските власти замразиха 80 милиона долара, свързани с ФИФА

Изпратени са банкови документи на САЩ

Сеп Блатер. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Сеп Блатер. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Швейцарските власти замразиха активи на стойност около 80 милина долара и предоставиха банкови документи на американските си колеги, които да бъдат използвани при повдигането на обвинения срещу високопоставени лица от ФИФА, съобщава Bloomberg. 

Швейцарските власти наредиха голямо количество банкови документи да бъдат събрани след като САЩ поиска правна помощ по случая по-рано през годината. Замразените активи са от 13 банкови сметки, за които се смята, че са били използвани за подкупи, свързани с маркетингови права на футболни първенства в Латинска Америка и САЩ. Средставата ще останат замразени докато съдебната процедура по оказване на правна помощ не завърши, когато американските власти ще могат да поискат парите.

Скандалът с подкупите във ФИФА сложи край на кариерата на президента на Световната футболната централа Сеп Блатер. Той получи обвинения от САЩ и Швейцария заради противоречивите давания на правата за домакинство на Световното първенство на Русия и Катар. 

Корупционното разследване вече обхваща и банки, както и национални спортни асоциации, замесени в трансакции, свързани с ФИФА. 

Проблемите за ФИФА започнаха през май, когато седем официални лица от  Световната футболна централа бяха арестувани в Цюрих по обвинения във вземане на подкупи, рекетьорство и пране на пари. На 3 декември двама вицепрезиденти на ФИФА също бяха арестувани. 

 

 

Последни новини
Още от Новини