Рогозин: Мъск „ни настъпва по пръстите“ в космическата надпревара

Русия се нуждае от по-евтини космически полети, за да задържи пазарен дял

Дмитри Рогозин Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Дмитри Рогозин Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Успехът на Елън Мъск в изстрелването на космически ракети за многократни полети означава, че Русия трябва да направи собствените си проекти по-евтини, тъй като орязаната откъм доходи страна се бори да запази пазарен дял, каза ръководителят на оръжейната индустрия на страната Дмитрий Рогозин, пише Bloomberg.

„Главната цел днес е да направим космоса евтин“, каза той в интервю по „Россия 24“ в сряда в Москва. „Конкурентите ни настъпват по пръстите. Вижте какво прави милиардерът Елън Мъск със своите проекти. Това е много интересно. Браво на него! Отнасяме се към тази работа с уважение.“

Коментарите на Рогозин последват първото успешно изстрелване и приземяване на ракета за многократна употреба този месец от Space Exploration Technologies Corp на Елън Мъск. Роденият в Южна Африка бизнес гуру казва, че технологията ще намали цената на космическите полети.

Междувременно руската космическа индустрия е удряна от системно недофинансиране и отлив на мозъци след разпада на Съветския съюз, докато същевременно преживяйки редица неуспешни изстрелвания през последните години. Русия е един от глобалните лидери в мултимилиардния бизнес за граждански космически полети.

от Алексей Анишчук

Последни новини
Още от Новини