Графика на деня: Кои пазари изпъкнаха най-много през 2015

Таблицата показва най-добре и най-зле представящите се фондови пазари тази година

Най-добре представящите се (в зелено) и най-зле представящите се (в червено) индекси през 2015 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Най-добре представящите се (в зелено) и най-зле представящите се (в червено) индекси през 2015 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тъй като годината наближава към края си, идва време да се направи равносметка каква беше тя за кого. 2015 бе година на турбуленции – от падащите цени на петрола и суровините, през забавянето на Китай, до възстановяването на САЩ и Европа. Таблицата, изготвена с помощта на Bloomberg Terminal има за цел да покаже кой фондов пазар напредна най-много през 2015 и кой отстъпи с най-много.

Безспорният победител е Венецуела, където се вихри хиперинфлация, кръжейки около 100% по официални данни, в реалност много по-висока. Именно поради това тези данни са изкривени.

Десетката е също така доминирана от редица източноевропейски пазари, което свидетелства за продължаващото икономическо догонване на страните от Западна Европа. Друг фактор за техния растеж бе малката им пазарна капитализация, което е предпоставка за висока волатилност. Също така, редица от тях са в еврозоната (Латвия, Словакия, Ирландия) или валутата им е фиксирана към еврото (Дания). Това има значение, защото 2015 бе годината на стартирането количествените облекчения на Марио Драги от ЕЦБ. 

От главните индекси японските Topix и Nikkei присъстват с по приблизително 9% и 8% ръст съответно. Това се дължи на отслабващата йена в резултат на политиката на „Абеномика“ на президента Шиндзо Абе.

Интересен е случаят с Ямайка, чийто фондов пазар регистрира два пъти по-голям ръст от индексът на втората Латвия. Това е следствие от усилията на властите в карибската държава в борбата им с търговията с вътрешна информация и пазарните манипулации. В резултат голямо количество чуждестранни капитали пристигнаха в островната държава, чиято икономика ще достигне ръст от 1.5% тази година, която ще и бъде третата поред.

Най-зле представящите десет пазара са доминирани от суровинни страни и по-конкретно петролни държави. Най-зле преставащият се фондов пазар за 2015 е украинският – следствие от политическата нестабилност, корупцията и войната раздираща източните й райони.

Последни новини
Още от Новини