Apple платила 318 милиона евро заради данъчен иск в Италия

Компанията е изплатила пълния размер на исканата от данъчните сума

Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Най-скъпата компания в света Apple е платила 318 милиона евро заради данъчен иск, предявен от италианските власти, съобщава човек, започнат със случая, цитиран от Bloomberg.

Технологичният гигант, който представлява и компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, е изплатил пълния размер на сумата, искана от италианските данъчни власти. Техните обвинения бяха, че Apple е отчела 880 милиона евро печалба, генерирана в Италия, в Ирландия за периода 2008 – 2013. Така компанията се е възползвала от по-благоприятните корпоративни данъци там и не е платила данък върху тези печалби в Италия. Корпоративната данъчна ставка в Италия е 31,4%, докато в Ирландия е едва 12,5%. 

Пресслужител от италианската данъчна агенция отказа коментар, а Bloomberg не е успял да се свърже и с представители на Apple, които да коментират ситуацията. Преди компанията е заявявала, че не си служи с данъчни измами. 

Европейските власти засилиха усилията си да се справят с практиките на международните компании да се възползват от ниските данъчни ставки в държави с по-ниски данъци, където имат филиали, приписвайки им по-високи печалби. 

 

 

Последни новини
Още от Новини