Украйна очаква помощ от МВФ

Страната гласува бюджет, който отговаря на изискванията на МВФ

Валерия Гонтарева, гуверньор на Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Валерия Гонтарева, гуверньор на Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

МВФ ще реши дали да възобнови даването на заеми на Украйна в края на следващия месец, след като парламентът на страната одобри държавния бюджет за 2016 г., каза гуверньорът на Украинската централна банка Валерия Гонтарева, ситирана от Bloomberg. 

Бившата съветска република се надява, че МВФ ще отпусне два транша на обща стойност 3,4 милиарда долара от спасителната програма на стойност 17,5 милиарда долара, каза Гонтарева пред репортери в Киев на 29 декември. Средствата по план трябваше да бъдат предоставени на Украйна през тази година, но това не се случи заради неразбирателство по отношение на бюджета на страната и нов данъчен кодекс. 

„Бюджетът беше приет и всички предварителни условия са спазени. Надявам се всичко да е наред. Не виждам пречки, които биха могли да предотвратят това да получим третия и четвъртия транш“, каза гуверньорът на Украинската централна банка.

Украинската централна банка ще разхлаби част от капиталовите контроли след като страната получи забавените траншове, допълни тя. Рестрикциите по отношение на чуждестранните валути ще бъдат вдигнати през следващата година, в зависимост от икономическата и финансовата ситуация. 

Украйна ще запази плаващия валутен курс на гривнята, но централната банка ще остане готова да се намеси, за да предотврати резки промени в стойността ѝ.  

 

 

Последни новини
Още от Новини