Рахой иска да запази премиерския пост

Лидерът на Народната партия иска широка подкрепа от испанския парламент

Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Действащият министър председател на Испания Мариано Рахой каза, че той е най-добрият избор за лидер на правителство с широка парламентарна подкрепа, което да гарантира на Испания стабилността, необходима за постигане на икономически растеж и за привличане на инвестиции. 

Резултатите от изборите в Испания, които се проведоха на 20 декември, правят трудно формирането на правителство. Досегашният премиер Мариано Рахой и неговата Народна партия взеха 123 места в 350 местният испански парламент, което ги оставя далеч от 176-мата депутати, необходими за мнозинство. Социалистите останах втори с 90 места, следвани от крайнолявата Подемос със 67 и пропазарната партия Гражданите с 40 места. За първи път в новата демократична история на Испания (след 1979 г.) Народната партия и социалистите не печелят общо поне 70% от гласовете на испанците. 

Предпочитаната от инвеститорите и международните финансови институции коалиция трябваше да бъде формирана между Народната партия и Гражданите. Гражданите обаче получиха изненадващо малко места, имайки предвид социологическите проучвания, някои от които им отреждаха дори второ място на изборите. С едва 40 места, които те спечелиха няма как двете партии да имат мнозинство в парламента, като не им достигат 13 гласа. 

Съюз с крайнолявата Подемос, която е против мерките на икономии не изглежда възможен, а социалистите също не са склонни на коалиция с дългогодишните си политически противници в лицето на Народната партия. 

Единствената двупартийна коалиция, която може да постигне мнозинство в парламента е съюз между Народната партия и Социалистическата партия. Социалистите обаче за пореден път заявиха, че в никакъв случай не биха подкрепили правителство, водено от Народната партия и Мариано Рахой. 

Рахой обаче изглежда мисли по друг начин. „Най-разумният изход и най-близкият до волята на мнозинството от испанците ще бъде да се формира правителство, подкрепяно от широк парламентарен политически спектър“, каза той на 29 декември. 

 

 

Последни новини
Още от Новини