Потребителското доверие в САЩ расте над очакваното

Евтиният петрол и ръста в заплатите правят хората по-уверени в икономиката

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ нарасна с повече от очакваното през декември, като американците са по-оптимистични за настоящото състояние на икономиката и пазара на труда, съобщава Bloomberg

Индексът за сентимента по отношение на американската икономика, изготвян от Conference Board се покачи до 96,5 пункта през декември спрямо ревизираната стойност от 92,6 пункта за ноември. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg беше той да достигне 93,5 пункта. 
Комбинацията от силен пазар на труда и евтиното гориво даде на домакинствата повече разполагаеми доходи, с които да увеличат потреблението на всякакви стоки от коли до дрехи и подаръци. 

Делът на американците, които смятат, че през следващите 6 месеца ще имат повече възможности за работа се увеличава, а по-малко очакват спад в доходите си, показва докладът.

Подобна тенденция показва индикаторът и според изготвяното то Мичиганския университет проучване. Стойността на този индекс се повиши до 92,6 пункта, което е най-високото ниво от юли насам. 

Най-много се е увеличило доверието сред населението до 35-годишна възраст.  

 

 

Последни новини
Още от Новини