Новият "Междузвездни войни: силата се пробужда" печели над $1 млрд.

Коментар в студиото на Bloomberg за световния успех на новия филм от сагата "Star Wars"

Успехите за Disney продължават да валят – очевидно имаме феноменален първи уикенд и също така силен втори. „Силата се пробужда“ се представя много добре по цял свят. Инвеститорите са насочили вниманието си към Китай. Там е последният голям пазар за този филм – ще бъде показан на 9 януари. Това ще бъде пазарът, който наистина ще определи огромния мащаб - дали лентата ще стане лидер за всички времена и дали ще измести „Аватар“.

Ако погледнем САЩ, що се отнася до долари – този бизнес е с едноцифрени печалби, но за китайския бокс офис има стабилен ръст от около 5-20% и е така през последните 5-7 години. Холивуд приема Китай за пазар с огромни възможности за развитие, затова, когато става думи за такива големи заглавия и филми, струващи $200 млн., искат да бъдат сигурни, че ще се позиционират добре в Китай.

Боб Айгър, президент, Disney: Когато придобихме Lucasfilm през 2012, знаехме, че най-важното нещо е да правим добри филми като този. Той завинаги ще представя компанията не просто като филм или филмов бизнес. Гледайки напред, има много неща, които свързват „Междузвездни войни“ с компанията, като плановете за големи увеселителни паркове, както и много други проекти за бизнеса ни.

Тази стратегия разчита не само на продажбата на филми, но и на продажбата на много други продукти – талантът им е да продават филми, свързани с „Междузвездни войни“ до 2020 година.

Боб Айгър каза нещо интересно миналата седмица: разчитат изключително много на този филм. Той не само трябва да е успешен, а невероятно успешен, за да постави основите на франчайза за следващите 5-7 години, както и за още филми от поредицата – вече са планирани осми и девети епизод. Ще излизат и други филми с различни заглавия. Мърчандайзът, увеселителните паркове, всичко това е на базата на първия филм, който е трябваше да бъде голям блокбъстър, както и се случи в действителност. Боб Айгър каза: „Инвестирах $4 млрд. в компанията и няколко стотици милиона във филма, така че наистина нещата трябва да се получат.“

 

Последни новини
Още от Новини