"Химко" се продава за 11,7 млн. лв

Това е четвърти опит за продажба

Торове. снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Торове. снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Синдикът на "Химко" ще направи пореден опит за продажба на фалиралия завод на 20 януари, става ясно от обявление, публикувано преди дни, научи Bloomberg TV Bulgaria. Минималната цена е намалена до 11,7 млн. лева, а необходимият депозит е 1 млн. лв. 

Продават се активите на бившия торов завод като цяло. За разлика от първите два опита начинът на продажба е чрез провеждане на преки преговори с потенциалните купувачи, въз основа на подадени от тях писмени предложения. Има възможност да се подобряват офертите, заяви синдикът Росица Томова, но отклони останалите въпроси за преговорите на този етап. 

Първият търг за продажбата на „Химко“ беше проведен през пролетта на 2014 година при цена 28.5 млн. лв. Тогава не се появиха кандидати. Бившият икономически министър Драгомир Стойнев включи предприятието в плановете за реиндустриализация на българската икономика и подготвяше оферта чрез една от държавните компании.

Идеята беше държавата да купи предприятието и да го стабилизира, но Стойнев не успя да реализира идеята. Сред причините бяха високата цена и правни проблеми. 

Чужда собственост на територията на завода „Химко“ - върху топлоцентралата и жп гарата, са причините правителството да не предприеме стъпки за одържавяване на химическото предприятие, обясни по време на парламентарнен контрол през март енергийният министър Теменужка Петкова.

Вторият търг в началото на тази година при цена 22 млн. лв също не привлече интерес. През ноември е имало пореден опит за продажба при цена 18.4 млн. лв. Той също е бил чрез преговори с потенциални купувачи. Този път цената е намалена най-много, става ясно от обявлението.

Последни новини
Още от Новини