Зикатанов: През 2015 износът бе увеличен с 15%

Въпреки това продължи неясната и непостоянна политика към чуждестранните инвеститори, бизнесклимата и данъците, каза заместник – председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Никола Зикатанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Зикатанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки впечатляващия икономически растеж и повишението на износа с 15% проблемът с неясната и непостоянна политика спрямо чуждестранните инвеститори, бизнесклимата и данъците остава. Това заяви в ефира на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria собственикът на Villa Melnik и заместник – председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Никола Зикатанов. Той говори за изминалата 2015 и за прогнозите си за 2016 за икономиката, земеделието и винарството, както и какво може да се направи, за да се подобри положението в сектора.

 

Той каза, че икономическият ръст пт 2.9% не се усеща, тъй като „не се чувства хората да консумират повече“. Не се чувстват сигурни в утрешния ден, допълни още той.

 

В тази връзка по повод забележка, че имаме 40 млрд. лева депозити в банките, които не се харчат или инвестират, Зикатанов отбеляза, че не повече от 10% от домакинствата притежават значителен банков влог.

 

Той беше категоричен, че основният проблем в земеделието е, че субсидията се изплаща на декар, което облагодетелства високоинтензивни култури като пшеницата и е в ущърб на техническите култури, овощарството и зеленчукопроизводството. За да се подобри положението в сектора „трябва да отпадне субсидирането на декар и то да стане по комплексен критерий, вземащ предвид културата“.

 

Сектор винарство се развива бурно през последните десет години – за този период имаме 200 нови производители, като в същото време площите, засадени с лозя намаляват с половина, каза винопроизводителят на забележка, че сме произвели 180 млн. литра вино през 2015.

Последни новини
Още от Новини