Японското индустриално производство надолу с 1%

Спадът през ноември идва най-вече поради свиването на производството на ориентирани към бизнеса машини

Индустриален робот, произведен от Fanuc Corp на изложението в Токио 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Индустриален робот, произведен от Fanuc Corp на изложението в Токио 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японското индустриално производство е спаднало за първи път от три месеца през ноември, показаха правителствени данни, като активността се е забавила след силния растеж през последните месеци.

Спадът с 1% на годишна основа идва след покачването с 1,4% през октомври и е по-голям от спада с 0,4%, очакван от анкетираните от The Wall Street Journal икономисти. Министерството на икономиката, търговията и индустрията запази своята оценка непроменена, отбелязвайки че производството се движи" напред назад".

Най-значителен принос за отстъплението има спадът в производството на ориентирани към бизнеса машини. Понижение се наблюдава и в химическата промишленост, както и в производството на транспортни средства.

Данните показват още, че доставките са спаднали с 2,5%, а запасите са нараснали с 0,4%.

Очакванията на японския бизнес са, че индустриалното производство ще се увеличи с 0,9% през декември и с 6% през януари, показва проучване, цитирано в правителствения доклад.

Междувременно продажбите на дребно в Япония отстъпиха с 1% на годишна база – първи спад в последните два месеца.

Последни новини
Още от Новини